Lækker mad under åben himmel

Picnic i haven, mad på bål ude i naturen eller hvad med at tage grillen med på stranden? Ja der er masser af muligheder for at lave lækker mad udendørs, også selvom du ikke bor i hus med tilhørende have…

Har du nogensinde lavet mad over åben ild? Hvis ikke, er det måske på tide at tilføje madlavning med bål til kulinariske CV. Uanset om det er i haven, på campingpladsen, på stranden, i skoven eller i den lokale park du laver bål- eller grillmad, så har retter tilberedt over bål bare en unik smag, som ikke kan kopieres i et køkken. De fleste af os har prøvet at lave et snobrød, men der er så meget mere, der kan laves under åben himmel. Lav lækre spyd med kød og grøntsager, hele fisk og endda kylling, som du kan pakke ind i folie for at gøre den ekstra saftig. Du kan også bage fremragende fladbrød eller endda pizza, mulighederne er uendelige.

Grill i haven eller på stranden

Uanset og det er hjemme i haven, om du snupper grillen med på stranden eller måske med i den lokale park, så er det vigtigt at sørge for at holde sig væk fra områder med meget tør vækst og planter. Når du griller i naturen, er det vigtigt, at du stiller grillen på et jævnt underlag, hvor den ikke kan vælte. Husk også at sørge for legende børn og hunde kommer til at træde på de varme kul når I er færdige med at grille.

GODE GRILLRÅD

  • Grill, når der er gløder.
  • Vend maden ofte.
  • Undgå at fedt drypper ned på kullene.
  • Anvend drypbakke eller pak maden i folie.
  • Hav stor afstand mellem mad og kul.
  • Mariner eller for-kog maden i mikroovn, så grilltiden forkortes.

Husk også:

To fade – ét til råt og ét til stegt kød og to grilltænger – én til råt og én til stegt kød, og vask hænder når du har rørt ved det rå kød.

Brug ikke sand til at slukke engangsgrillen

Engangsgrillen er god til mad på stranden eller i parken, men det er vigtigt, at du slukker grillen korrekt, hvis du eller andre ikke skal komme til skade. Først og fremmest skal du ikke stille grillen direkte på sandet. Sand bliver meget varmt og kan give forbrændinger, når du fjerner grillen igen.

  • Brug ikke sand til at slukke grillen. Grav heller ikke engangsgrillen ned. Den høje varme gør, at sandet kan omdannes til glas. Samtidig kan sandet holde på varmen i meget, meget lang tid.
  • Hent vand ved vandkanten. Hæld vandet langsomt over grillen, når du skal slukke den. Gør det fra lav højde, så vandet ikke “sprutter” tilbage på dig.
  • Er du ikke ved vand, så husk at have noget med på flaske til at slukke med.
  • Hæld også vand over det sted, grillen har stået, det afkøler.
  • Og ikke mindst: Husk at tage engangsgrillen og andet affald med dig, når du er færdig med maden.

Bål i haven, i skoven eller i parken

Hyggeligt er det at sidde der sammen og hygge med at tilberede lidt lækker mad, skumfiduser imellem kiks eller endda popcorn. Hjemme i haven er det smart med et bålfad, men ude i naturen kan man sagtens lave et fint bålsted 

Der skal ikke det store udstyr til for at komme i gang med at lave mad over bål, under åben himmel. Man behøver blot en gryde, der kan holde til at blive sat ovenpå gløder og så er man klar. Hvis man gerne vil have lidt mere styr på temperaturen, kan det være en god idé at købe et stativ, hvor man kan hænge en gryde eller en rist, da det både gør arbejdshøjden bedre. Det giver også mulighed for at hæve og sænke gryde/rist.

Kender du reglerne for båltænding?

Hvis ikke så får du dem lige her:

Når du tænder et almindeligt lille bål – også i bålfad – skal det være i god afstand til bygninger.

  • En afstand på 10 meter fra bygninger med hårdt tag (gælder dog ikke hvis bålet er mindre end 80 cm i diameter).
  • En afstand på 15 meter fra bygninger med letantændeligt tag, f.eks. stråtag, og steder hvor der oplagres brandfarlige eller letantændelige stoffer.
  • Tænder du bål i naturen skal der også være 15 meter til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andet letantændelig vegetation og markafgrøder.
  • I skov bør du kun tænde bål på dertil indrettede bålpladser.