Det er en stor omvæltning i dit barns liv at sige farvel til den trygge børnehave og begynde i skole. Og det påvirker også resten af jeres familie. Som forælder kan du gøre meget for, at det nye kapitel bliver en god oplevelse for dit barn.

Først SFO så skole
I løbet af foråret er dit barn flyttet fra børnehave til SFO. Her har barnet netop vænnet sig til at være sammen med alle de nye skolekammerater som de skal følges med efter sommerferien. Men der er stor forskel på at gå på fritter og at gå i skole. Her skal barnet kunne sidde stille i længere tid og lytte på hvad læreren siger, og der vil være ting barnet synes er rigtigt spændende og sjovt, ligesom der med garanti vil være opgaver i skolen der er møgkedelige.
Når dit barn starter i skole, er det en helt ny hverdag der venter, og det kan godt kræve lidt tilvænning. Dit barn får faste mødetider i skolen, hvor de fysiske omgivelser er langt større og mere overvældende end fra børnehavetiden, og der er mange nye ansigter der skal læres at kende. I skolen er der også visse forventninger til dit barn, og her kan det være en god idé at I øver jer lidt sammen i sommerferien.

Tal med dit barn om den nye hverdag
Det er spændende når dit barn skal starte i skole, og de fleste børn glæder sig til at blive store og starte i skole. Men det kan også være svært og usikkert at skulle sige farvel til det alt det trygge dit barn kender i børnehaven. Det gælder både vennerne, de voksne, omgivelserne, legepladsen, reglerne som de kender og ikke mindst deres plads i gruppen. Nogle af de venner barnet har knyttet gode bånd til, flytter til samme skole, imens andre venner flytter til andre skoler. Lige her, er det vigtigt, at vi voksne holder fokus og ikke forfalder til sørgmodighed og udstråler usikkerhed. Vi skal huske, at et skift eller en forandring i børnenes liv ikke er et problem i sig selv. At bryde med noget og at gå videre i livet er en nødvendighed. Et livsvilkår. Og de er stærke og åbne for forandringer de små, så længe de kan se og mærke på os voksne, at vi er overbeviste om at alting nok skal blive godt og spændende.
Dog er det vigtigt, at du taler med dit barn om skiftet i god tid, så barnet bliver klædt godt på til ændringen.
Hjælp dit barn godt på vej
Som forælder er det vigtigt at huske på, at dit barn godt kan møde udfordringer i forbindelse med en skolestart. Ikke faglige udfordringer i 0 klasse, men udfordringer i forhold til de sociale færdigheder.
At finde nye venner, at finde en ny plads i fællesskabet, at kunne løse konflikter selv og at følge skolens regler. Dit barn skal kunne vente på tur, sidde stille og række fingeren op når han vil sige noget, og være stille når det er andres tur til at sige noget. For at give dit barn den bedste start på sit helt nye skoleliv, kan det være en god idé at hjælpe dit barn lidt på vej, så dit barn kan koncentrere sig, lytte og være opmærksom, når der bliver givet en kollektiv besked. Samtidigt er det en fordel hvis dit barn tør at sige noget højt foran andre børn og voksne. Dette vil være en hjælp i forhold til at skulle arbejde i grupper fremover. Det er også en fordel for dit barn, at han er interesseret og opmærksom på mennesker omkring sig, det skaber nemmere nye venskaber. Det kan I f.eks. øve ved at du snakker med dit barn om andre mennesker, og spørger ind til barnets nye og gamle kammerater, og at du hjælper dit barn til at være med i nogle legeaftaler med børnene fra fritidshjemmet.
Det er også vigtigt, at dit barn tør at kontakte og snakke med fremmede børn. Det kan I øve, ved at gå på legepladsen og snakke med de andre børn og voksne som I møder der. Det siger sig selv, at dit barn skal turde at spørge om hjælp og skal tro på sig selv. Det gøres ved at dit barn fyldes med selvtillid, og at dit barn er vant til at være sammen med andre børn. Det kan f.eks. være ved at gå til en fritidsinteresse med børn i samme alder, f.eks. sport, dans, musik, legegrupper osv.
En god idé vil også være, at I inviterer nogle af de nye venner med hjem, så børnene kan knytte bånd uden for skolens område. Inviter evt. børnenes forældre på en kop kaffe ved afhentning, så børnene kan se at deres forældre kan lide hinanden. Lær de nye venners navne at kende og spørg ind til deres skoledag og hvem de har leget med, og spørg ind til specifikke børn, så du på den måde kan opfordre dit barn til selv at tage kontakt ovre i skolegården.

Børnehaveklassen er et overgangsår
Børnehaveklassen fungerer som et overgangsår, der bygger bro mellem børnehavens legende aktiviteter og den fagopdelte undervisning fra 1. klasse, så barnet bliver godt forberedt til være klar til at følge med i undervisningen. Børnehaveklassen skal stimulere dit barns sociale, faglige og personlige færdigheder indenfor sprog, matematisk opmærksomhed, kreative og musiske udtryksformer, krop og bevægelse, naturfaglige fænomener og engagement og fællesskab.
Børnehaveklassen er et forberedende år, hvor barnet skal lære, hvad det vil sige at gå i skole. Aktiviteterne i børnehaveklassen lægger vægt på, at barnet skal opleve skolen som en tryg og stabil ramme for faglig og social læring og udvikling. Et barns undervisningspligt begynder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år. Forældre kan ansøge om at barnet starter i det år det fylder 5 eller 7 år. Der skal dog være en god grund til at barnet starter før/efter det år barnet fylder 6 år. Det er skolelederen der sammen med forældrene beslutter om barnet er klar til at følge undervisningen.
I folkeskoleloven omtales det første klassetrin også som børnehaveklassen, men de senere år er flere og flere skoler begyndt at kalde det for 0. klasse.
Kilde: Børne og undervisningsministeriet og Psykologer i Danmark